Govor

Poštovani g. potpredsjedniče, cijenjene kolegice i kolege. Moje je pitanje što to povezuje milijun i 600 tisuća građana RH, a vrijedno je svake pohvale? To je dopunsko zdravstveno osiguranje po jedinstvenoj cijeni od 70 kuna, odnosno 9,30 eura za, koje za sve osiguranike funkcionira od 2014. g., dotad su najzdraviji radnici plaćali najviše, a najbolesniji i umirovljenici najmanje. Prvi nasrtaj za poskupljenje police dopunskog zdravstvenog osiguranja bio je početkom 2016. kada sam potpredsjedniku Vlade RH Boži Petrovu nosio 104 tisuće potpisa protiv poskupljenja, a on tvrdio da se mora sanirati zdravstvo ne znajući da su to strogo namjenska sredstva.

Da vas podsjetim, bila je, bio je prijedlog poskupljenja za 19 kuna, sa 70 na 89 ili prevedeno u eure, 2,5 eura. Odustali su, cijena je ostala ista sve ove godine i kao što čujete, privatni osiguravatelji namjeravaju povećati cijenu police do 30%, a HZZO neće. Da, i kad govorimo o 2,5 eura koliko je trebala polica poskupjeti, kad smo to spriječili, do danas je u džepovima građana ostalo 384 milijuna eura, to je sustav velikih brojki.

Sve to skupa nije došlo po Duhu Svetomu, kako bi rekao potpredsjednik Oleg Butković, nego je došlo zahvaljujući sljedećim činjenicama. Dopunsko hrvatskog zdravstvenog osiguravatelja nema dugova, svi se računi likvidiraju prije roka dospijeća i to je najzdraviji dio ne tako zdravog zdravstva. Tko je za to zaslužan?

Ma vi, dragi građani. Vas više od milijun i 600 tisuća koji redovito svaki mjesec plaćate premiju. Vi ste zaglavni kamen dostupnosti zdravstvene zaštite, vi, ovom redovitošću i brojnošću osiguravate jedinstvenu nepromjenjivu cijenu, vi u ovom društvu jedini osiguravate istinsku solidarnost starih i mladih, zdravih i bolesnih. Čestitam vam na svime tome, na, svima na tome.

Naročito čestitam mladima koji su za nižu cijenu mogli dati povjerenje privatnim osiguravateljima, ali su ostali uz očeve i majke, uz bake i djedove. Dragi moji, dragi moji svi, budite jako zadovoljni. Na računu našeg javnog neprofitnog osiguravatelja pri Hrvatskoj narodnoj banci, ima više od 153 milijuna eura, a prvi put smo dobili i 3 milijuna eura kamata. Dakle to su sve sredstva za podmirenje svih zakonom predviđenih participacija koje će od 1. siječnja 2024. značajno biti povećane.

Ta sredstva uz redovne uplate, a i moguće povećanje broja osiguranika, dostatna su za najmanje još 4 godine sa istom cijenom police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Dobri smo, jako smo dobri. Slovenci to plaćaju 35 eura, 3,5 puta više, a takvih je ideja bilo i kod nas. No, mi smo se odlučili za istinsku solidarnost. Hvala vam svim milijun i 600 tisuća građana koji ste na ovome ustrajali, ovo je rezultat te istinske solidarnosti. Hvala lijepa.