Govor

Branko Bačić

Zahvaljujem gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora.

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatske Vlade, poštovane kolegice i kolege.

Klubovi vladajuće većine u Hrvatskom saboru predlažu da se za potpredsjednika Hrvatskog sabora, bira doktora znanosti Furija Radina. Doktor Furijo Radin rođen je 1. lipnja 1950. godine u Puli. Diplomirao i doktorirao psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1992. godine, zastupnik je talijanske manjine u Hrvatskom saboru, što znači da trenutno, doktor Furio Radin obnaša svoj 8 mandat u Hrvatskom saboru, na što mu čestitam.

Bio je predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora tijekom 6 mandata, te je član Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskog sabora u 3 mandata. Trenutačno je član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, te je član u izaslanstvu Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini …/Govornik se ne razumije./…

Od 2006. godine predsjednik je talijanske manjine, radio je i predavao na sveučilištima u Rijeci, Zagrebu i Milanu. Poštovani kolegice i kolege, nakon dugo vremena potpredsjednikom Hrvatskog sabora, bira se predstavnik nacionalnih manjina. Predlaganjem doktora Furija Radina, želimo doprinijeti stabilizaciji političkih prilika i odnosa u hrvatskom društvu, poglavito kroz vrednovanje uloge nacionalnih manjina u politici, u društvu, a svakako i u svakoj politici, pa tako i ovdje u Hrvatskome saboru.

Stoga u ime nas zastupnika vladajuće većine u Hrvatskom saboru pozivam sve kolegice i kolege da podrže doktora Furia Radina za potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Hvala lijepa.