Govor

NASTAVAK NAKON STANKE U 15,00 SATI

Poštovane saborske zastupnice, poštovani saborski zastupnici.

Nastavljamo sa radom, glasovat ćemo o Prijedlogom za iskazivanje povjerenja Mariji Pejčinović Burić za obavljanje dužnosti potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice vanjskih i europskih poslova. Predlagatelj je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, na temelju članka 110. Ustava Republike Hrvatske i članka 7., stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske.

U skladu s člankom 119. Poslovnika Hrvatskog sabora, rasprava je provedena na sjednici Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove. Izvješća odbora ste primili na klupe ili ćete ih primiti sada za koju minutu. Ja bih molio izvjestitelja odbora, ako žele da uzmu riječ, Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku.

Isto tako kolega Milošević, predsjednik Odbora za europske poslove, nema potrebe. Dakle, informacije koje sam dobio su takve da je na odborima prošao prijedlog za iskazivanje povjerenja uvaženoj kolegici Mariji Pejčinović Burić. Sukladno članku 119. stavak 10. Poslovnika o ovom prijedlogu se ne vodi rasprava na plenarnoj sjednici.

Naglašavam da člankom 252. Poslovnika se određuje da za iskazivanje povjerenja članovima Vlade potrebna natpolovična većina svih zastupnika, odnosno 76 glasova. Dajem na glasovanje Prijedlog za iskazivanje povjerenja Mariji Pejčinović Burić za obavljanje dužnosti potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice vanjskih i europskih poslova. Molim glasujte.

Utvrđujem da je sa 78 glasova za, 35 glasova protiv, 0 suzdržani iskazano povjerenje Mariji Pejčinović Burić za obavljanje dužnosti potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice vanjskih i europskih poslova …/Pljesak./…

Dame i gospodo, iskazivanjem povjerenja stekli su se uvjeti za davanje prisege nove potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova. Sukladno članku 120. Poslovnika Hrvatskog sabora i članku 5. Zakona o Vladi Republike Hrvatske, prisega se daje na način da predsjednik izgovara tekst prisege i nakon toga proziva pojedinačno članov Vlade, a članovi Vlade daju prisegu, tako što ustaje i izgovaraju „Prisežem“.

Tekst prisege glasi:

„Prisežem da ću dužnost člana Vlade savjesno i časno obnašati, poštivati Ustav, zakone i pravni poredak, te se zalagati za svekoliko napredak Republike Hrvatske. Marija Pejčinović Burić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova.“