Govor

Cijenjene gospođe i gospodo zastupnici.

Otvaram 3. sjednicu Hrvatskog sabora.

Sve vas srdačno pozdravljam. Posebno pozdravljam predsjednika Vlade RH gospodina Andreja Plenkovića, potpredsjednicu, potpredsjednike i ostale nazočne članove Vlade RH.

Ovom sjednicom započinje redovito zasjedanje Hrvatskog sabora koji prema odredbama Ustava RH i Poslovnika Hrvatskog sabora započinje 15. siječnja i završava 15. srpnja.

Pozivam vas da na početku zasjedanja odamo počast domovini izvođenjem himne „Lijepa naša domovino“.

- Izvođenje himne „Lijepa naša domovino“ –

Gospođe i gospodo zastupnici, pozivam vas da minutom šutnje odamo počast palim hrvatskim braniteljima, svim civilnim žrtvama rata i svim palima za Hrvatsku.

- Minuta šutnje. –

- Neka im je vječna slava i hvala! –

Gospođe i gospodo zastupnici, zapisnik 2. sjednice Hrvatskog sabora primili ste na sjednici. Ima li primjedbi na zapisnik? Kako nema primjedbi utvrđujem da smo usvojili zapisnik 2. sjednice Hrvatskog sabora u predloženom tekstu.

Prelazimo na utvrđivanje dnevnog reda sjednice. Uz poziv za sjednicu primili ste i prijedlog dnevnog reda. Na sjednici vam je podijeljen konačni prijedlog dnevnog reda.

Naglašavam da su nove točke predložene u konačnom prijedlogu dnevnog reda tiskane debljim slovima. Te točke nije sadržavao prijedlog dnevnog reda koji ste primili uz poziv.

U konačni prijedlog dnevnog reda uvrstio sam sedam novih točka pod rednim brojevima 2, 5 od 10 do 13 i 28. To su:

Izvješće predsjednika Vlade RH o održanim sastancima Europskog vijeća u 2016. godini,

Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Konačnim prijedlogom zakona, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. broj 74,

Prijedlog Zakona o potvrđivanju ugovora između Vlade RH i Vlade Mađarske o razmjeni i uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka, s Konačnim prijedlogom zakona, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. broj 71,

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, prvo čitanje, P.Z.E. broj 72,

Prijedlog zakona o provedbi Uredbe EU 2015/757 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2015. o praćenju emisija ugljikovog dioksida iz pomorskog prometa, izvješćivanju o njima i njihovoj verifikaciji, te o izmjeni direktive 2009/16 EZ, prvo čitanje, P.Z.E. broj 73, Prijedlog odluke o imenovanju osam članova Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, predlagatelja Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu.

Izvješće o provedbi nacionalne strategije i akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droge u Republici Hrvatskoj za 2015. godinu.

Članak 227. Poslovnika određuje da se najprije odlučuje o prijedlogu da se pojedini zakon donese po hitnom postupku.

Molim uključite se radi provjere kvoruma.

Utvrđujem da imamo kvorum te možemo pravovaljano odlučivati.

Sukladno članku 205. Poslovnika odlučit ćemo o hitnim, o prijedlozima zakona za koje predlagatelj predlaže donošenje u hitnom postupku. To su točke 5., 10. i 39. iz konačnog prijedloga dnevnog reda. Ponovit ću prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi s konačnim prijedlogom zakona, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z.BR.74, prijedlog Zakona o potvrđivanju ugovora između Vlade RH i Vlade Mađarske o razmjeni i uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka s konačnim prijedlogom zakona, hitni postupak, prvo i drugo čitanje. P.Z.BR.71 i prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi s konačnim prijedlogom zakona, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z.BR.66 predlagatelj Klub zastupnika SDP-a.

Ima li tko od zastupnika primjedbu na primjenu hitnog postupka kod donošenja ovih zakona?

Zastupnik Pernar.