Govor

Peđa Grbin

Zahvaljujem predsjedniče.

Na žalost i ovdje se ponavlja ono što se događalo u slučaju izvješća glavne državne odvjetnice, a to je da izvješća najviših pravosudnih tijela na raspravu pred Hrvatski sabor ne dolaze redovito nego dolaze tek kad to svojim potpisima zatraži opozicija.

I mi sada imamo bizarnu situaciju da u 2023. godini raspravljamo o nečemu što se događalo prije tri godine u 2020. godini. To naprosto nije normalno. Stanje u hrvatskom pravosuđu nije dobro. Izvješće koje nam je podnijeto primjerice za 2021č to zorno oslikava. Mi ponovno imamo pred općinskim sudovima porast neriješenih predmeta. Nakon godina što su se zaostaci smanjivali oni su u 2018. i devetnaestoj i onda u onoj corona 2020. buknuli. I sa 270000 neriješenih predmeta na kraju 2017. godine došli smo na 450000 na kraju 2021.

Pitanje zašto? Pa naprosto zato što država u pravosuđe ne ulaže. Dapače, državi i sadašnjoj vlasti ovaj loš status i loše stanje pravosuđa odgovara. Odgovara da se predmeti ne rješavaju, odgovara da se kazneni postupci razvlače, odgovara da Hrvatska zbog svega toga ne može napredovati.

Mi danas ponovo imamo izvješće koje govori o korupciji u Hrvatskoj i ukazuje koliko je ona za naše društvo teret. A odnos vladajućih i vlasti prema pravosuđu, pa i prema izvješćima o kojima bi trebali raspravljati pokazuj da HDZ naprosto nema nikakve volje da taj status i to stanje riješi.

Međutim, predsjedniku Vrhovnog suda prije nego što uzme riječ …/Upadica: Hvala vam./… želim zahvaliti na kvalitetom izvješću, a pogotovo …/Upadica: Hvala kolega Grbin./… koje je dao kako unaprijediti stanje u pravosuđu.

Hvala.