Govor

Juro Martinović

Poštovani potpredsjedniče Hrvatskog sabora, uvažene zastupnice i zastupnici, pred nama su dva izvješća o radu za 2021. godinu – Izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora, odgojnih zavoda i centara te Izvješće o radu probacijske službe.

Zatvorski sustav u Republici Hrvatskoj sastoji se od 7 kaznionica među koje spada i zatvorska bolnica u zagrebu, 14 zatvora, s time da je zatvor u Sisku izvan funkcije zbog posljedica potresa, dva odgojna zavoda, Centar za dijagnostiku u Zagrebu i Centar za izobrazbu.

U tim kaznenim tijelima je na dan 31. prosinca 2021. godine radilo ukupno 2572 državnih službenika. Ministarstvo pravosuđa i uprave, Uprava za zatvorski sustav i probaciju kontinuirano radi na popunjavanju radnih mjesta. U ovom trenutku raspisan je natječaj za 15 radnih mjesta u suradnji sa Policijskom akademijom. Upisuju se nove generacije pravosudnih policajaca za rad u zatvorskom sustavu.

Prvi puta u povijesti je zbog posljedica razornog potresa došlo do potpune evakuacije zatvorenika i zatvora u Sisku i premještaja dijela zatvorenika iz kaznionice u Glini, te je u odnosu na godinu dana ranije ukupni kapacitet u kaznionicama i zatvorima za smještaj zatvorenika smanjen za 114 mjesta zbog oštećenja zgrade zatvora u Sisku i Glini uslijed potresa. Stoga je u zatvorskom sustavu 2021. godine bilo 2805 mjesta od čega u zatvorenim uvjetima 2912 mjesta, u polu otvorenim 608, te u otvorenim uvjetima 285 mjesta.

Tijekom 2021. godine povećan je broj osoba lišenih slobode koji su boravili u kaznenim tijelima tijekom godine za 3,4% u odnosu na prethodnu godinu. Tako je 2021. godine novoprimljenih osoba lišenih slobode bilo 8495. Kaznu zatvora izdržavalo je 4696 zatvorenika, 8,93% više u odnosu na 2020. dok je mjeru istražnog zatvora izdržavalo 5335 zatvorenika, 4,8 više u odnosu na novoprimljene istražne zatvorenike u 2020. godini.

U zatvorima je tijekom 2021. godine boravilo ukupno 1860 kažnjenika, 27,5 manje u odnosu na godinu dana ranije. Tijekom 2021. godine bilježi se i porast od 8,93% zatvorenika stranih država. Na dan 31. prosinca 2021. godine čak 58,05 stranih državljana nalazilo se u zatvorskom sustavu zbog počinjenih kaznenih djela iz članka 326. Kaznenog zakona, odnosno protuzakonito ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, dakle ili drugoj državi članici EU ili potpisnici Schengenskog sporazuma.

Tijekom 2021. godine pandemija covid i dalje je imala učinak na zatvorski sustav. Zbog pandemije covid 19 koja je tijekom 2021. godine još uvijek predstavljala veliki zdravstveni i epidemijski problem na snazi su važila, su povremena ograničenja posjeta, stoga je kako bi se osobama lišenim slobode omogućili kontakti s obitelji tijekom 2021. godine realizirano 11509 video posjeta.

Osim toga, tijekom 2021. godine u svim kaznenim tijelima bilo je ukupno 23641 posjeta osoba lišenih slobode i 17186 posjeta branitelja i javnih bilježnika. Najveći broj posjeta bio je u zatvoru u Zagrebu uključujući i Centar za dijagnostiku gdje je evidentirano blizu 4000 posjeta zatvorenicima i 7500 posjeta branitelja i javnih bilježnika. Evidentirano je ukupno 76 primjena sredstava prisile što je 12 slučajeva više nego 2020. godine. Međutim, u odnosu na broj osoba lišenih slobode koji su tijekom 2021. godine prošli kroz sva kaznena tijela pojavnost primjene sredstava prisile je mala, odnosno sredstvo prisile primijenjeno je samo prema 0,63% osoba koje su boravile u zatvorskom sustavu.

Na žalost u 2021. godini bilo je i smrti u zatvorskom sustavu, tako se dogodila 31 smrt zatvorenika, 24 su bile prirodne smrti, 5 slučajeva je bilo predoziranja medikamentima i 2 su bila samoubojstva. Evidentiran je jedan bijeg iz zatvora, iz zatvorenih uvjeta i to u kaznionici Požega te tri bijega iz polu otvorenih uvjeta ili uvjeta koji odgovaraju polu otvorenim uvjetima u kaznionici Lepoglava i odgojnom zavodu Turopolje.

Za rad zatvorskog sustava iz državnog proračuna osigurano je ukupno za tu godinu 535 milijuna kuna, nešto više. Međutim, ostvareno je i preko 30 milijuna kuna prihoda od vlastite djelatnosti prodajom proizvoda i roba. Ti su prihodi ostvareni radom zatvorenika, te korišteni, ti su prihodi korišteni za poboljšanje uvjeta smještaja i rada zatvorenika. Primjerice za povećanje smještajnih kapaciteta, kupnju poljoprivrednih strojeva, njihovih priključaka, dostavnih vozila, kupnju i nadogradnju video nadzora, popravak elektroinstalacija, krovišta, izradu plastenika i slično.

Zatvorenicima je isplaćeno za taj rad iznos od 7 milijuna i 550000. Kako bi se poboljšali uvjeti smještaja zatvorenika u 2021. godini započeti su radovi na proširenju smještajnih kapaciteta u kaznionicama Požega, zatvoru u Požegi, kaznionica u Lipovici za što je izdvojeno ukupno 7,25 milijuna kuna.

Uzimajući u obzir sve elemente koji proizlaze iz praćenja stanja i rada, te njihovom usporedbom sa proteklim razdobljima stanje sigurnosti može se ocijeniti kao dobro budući da se u svim kaznenim tijelima osigurani stabilni, sigurnosni uvjeti.

Probacijska služba sastoji se od središnjeg ureda u Zagrebu i 14 probacijskih ureda čime je omogućeno obavljanje probacijskih poslova na području cijele Republike Hrvatske. Na dan 31. prosinca 2021. godine u probacijskoj službi zaposleno je ukupno 101 osoba, službenik od toga 11 službenika u Središnjem uredu i 90 u probacijskim uredima. Probacijska služba na dan 31. prosinca 2021. godine u radu je imala 3656 predmeta. Može se zaključiti kako na dnevnoj razini odrađuje veliki broj predmeta.

Tijekom 2021. godine Probacijska služba radila je na izvršavanju 6875 predmeta, s tim da je na izvršavanju zaprimila ukupno 3167 novih predmeta a završila je 3219 predmeta od čega njih 91% se može konstatirati da je uspješno okončano.

Ostvarena je suradnja sa 1380 pravnih osoba u kojima se izvršavaju, izvršava rad za opće dobro. U 2021.g. Hrvatska probacijska služba obilježila je 10. obljetnicu osnivanja izrazito uspješnog rada u međunarodnim okvirima. Probacijska služba uspješno realizira aktivnosti iz dva projekta financirana sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa - Učinkoviti ljudski potencijali, te jednog projekta financiranog iz Norveške darovnice.

Poštovane zastupnice i zastupnici, zatvorski sustavi i probacijski sustavi su koji rade na najrizičnijim skupi…, sa najrizičnijim skupinama našeg društva. To je sustav u kojemu je svaki dan izazov, uprava za zatvorski sustav i probaciju, Ministarstvo pravosuđa i uprava svjesna je izazova tog sustava i nužnosti novih ulaganja. Lani su realizirane dvije velike investicije u Kaznionicama u Požegi i Lipovici čime je zatvorski sustav dobio novih 200 mjesta. Sredinom 2022.g. uveden je sustav elektroničkog nadzora za uvjetni otpust, a savjetovanje o Pravilniku o elektroničkom nadzoru za istražni zatvor je u tijeku. To su kratkoročni i srednjoročni planovi kojima se rješava pitanje prekapacitiranosti zatvorskog sustava. U tijeku su pripreme i analize za izradu projektne dokumentacije za novu Kaznionicu u Gospiću, strateški projekt kojim će se podići razina sigurnosti zatvorskog sustava u RH. Ova izvješća prikazuju realno stanje i potencijale zatvorskog sustava. Zahvaljujem na pozornosti.