Govor

Marijan Pavliček

Poštovani predsjedniče Hrvatskoga sabora, kolegice i kolege.

„Počivala u miru“, je rečenica koju smo gotovo svi mi do sada izrekli za nekog svoga koji nas je trajno napustio. Za točno 15 i pol dana će nas upravo zahvaljujući odluci vladajućih trajno napustiti i hrvatska valuta, hrvatska kuna jedan od simbola Hrvatske države, jedan od simbola hrvatskog suvereniteta. Ali i to je taj vjerojatno moderni suverenizam koji nam prvenstveno premijer Plenković servira u zadnjih nekoliko godina.

Ne samo što gubimo dio svog suvereniteta, nego ulazimo u euro zonu u doba najveće financijske krize Europske unije od kako postoji, u doba najveće energetske krize Europske unije od kako postoji, u doba najveće inflacije na području Europske unije od kako postoji. Po zadnjim statističkim podacima u Hrvatskoj je inflacija iznosila čak rekordnih 13,2%. Od Domovinskog rata nismo imali takvu inflaciju.

Ono što je još gore 19,5% je inflacija prehrambenih proizvoda. Znači oni su za 19,5% skuplji u godini dana i bezalkoholna pića znači ono što Hrvati najviše troše. Pitam se kome je plaća porasla za 19,5% ili pak mirovina? Što znači da standard građana kontinuirano pada.

Ono što je još gore u ovom razdoblju pripreme ulaska u euro zonu brojni trgovci love u mutnom, dižu cijene neopravdano, prilagođavaju ih već novim cijenama u eurima što je dodatni udar na hrvatske građane.

Zamislite kako će se osjećati jedan umirovljenik kada dobije u siječnju tri novčanice mirovine za 40 godina radnog staža, kako će se osjećati jedan prosječni Hrvat koji će raditi za 600 eura. Doći će do još jednog vala iseljavanja, a još jedan val iseljavanja Hrvatska više izdržati ne može i vidjet ćete što će biti već u drugoj polovici siječnja. Sve cijene u trgovinama koje su danas 15, 25 eura, 13, 18, 17 eura 50 će biti zaokruživana na 99 centi, ama baš svih proizvoda koji se nalaze u trgovačkim lancima i to sve na gore jel' to tih 0,03% što je guverner Vujčić govorio da će doći do povišice odnosno do inflacije 0,03% daleko je to od toga.

Ulazimo u najgorem razdoblju u euro zonu, a niti jedan argument koji nam je serviran u zadnjih godinu dana što je to dobro za Hrvatsku ne stoji. Prvi argument je bio imat ćemo veći broj turista. Turisti dolaze na neku destinaciju bez obzira na valutu plaćanja, a većinom se radi o kartičnom plaćanju.

Drugi argument, imat ćemo veća izravna ulaganja. U Hrvatskoj nema godinama nikakvog stranog kapitala što se tiče ulaganja u industriju i slično zato što smo korumpirana država. Mađarska ima 4 puta veća izravna strana ulaganja od Hrvatske, a i dalje je zadržala svoju forintu. Srbija ima 3 puta veća strana ulaganja od Hrvatske, a ima svoj dinar i nije član Europske unije.

Treći argument je bio i taj je jedini argument koji stoji, imat ćemo bolji kreditni rejting. A zašto je on bitan? Da bi se mogli dalje zaduživati i na taj način funkcionira hrvatska politika trenutno što već vidimo i na sljedećem proračunu koji je već u startu u deficitu od nekih 1,9 milijardi eura da bi se mogli dalje zaduživati.

Još jedanput iskreno mi je žao što se olako odričemo naših nacionalnih simbola. I što je još gore što ćemo zbog svega toga smanjiti standard naših građana radi interesa koga, Europe da bi se opet nekome dodvorili. Nitko nije protiv ulaska u euro zonu, ali kada budu bolja i kvalitetnija vremena. I mislim da ćete i vi koji ste glasali za vrlo brzo plakati za hrvatskom kunom.