Govor

Robert Jankovics

Poštovani gospodine potpredsjedniče, cijenjene kolegice i kolege, Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora razmotrilo je na 20. sjednici održanoj 10. rujna 2021. godine zahtjev Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta broj Kr-Us-49/2021 od 9. rujna 2021. godine upućen putem Državnog odvjetništva RH aktom broj A-296/2021 od 9. rujna 2021. godine predsjedniku Hrvatskog sabora za davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka lišenja slobode i određivanja istražnog zatvora protiv Stjepana Kovača zastupnika u Hrvatskom saboru zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem iz Članka 255. stavka 1. Kaznenog zakona. Stjepan Kovač zastupnik je 10. saziva Hrvatskog sabora te na temelju Članka 76. Ustava RH i Članka 23. Poslovnika Hrvatskog sabora ima imunitet do prestanka zastupničkog mandata te bez odluke Hrvatskog sabora ne može biti pritvoren niti se može pokrenuti kazneni postupak. Međutim, Člankom 76. stavkom 5. Ustava RH i Člankom 27. stavkom 1. Poslovnika Hrvatskog sabora propisano je da ako Hrvatski sabor nije na okupu odnosno ako ne zasjeda odluku o zahtjevu za odobrenje za pokretanje kaznenog postupka donosi Mandatno-imunitetno povjerenstvo s time što njegovu odluku mora naknadno potvrditi Hrvatski sabor. Budući da Hrvatski sabor nije u zasjedanju zbog ljetne stanke, a Mandatno-imunitetno povjerenstvo je na osnovu Članaka 76. stavka 5. Ustava RH i Članka 27. stavka 1., a u vezi Članka 116. Poslovnika Hrvatskog sabora jednoglasno sa 7 glasova za donijelo odluku daje se odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Stjepana Kovača zastupnika u Hrvatskom saboru po zahtjevu Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta broj Kr-Us-49/2021 od 9. rujna 2021. godine upućen putem Državnog odvjetništva RH aktom broj A-296/2021 od 9. rujna 2021. godine zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem iz Članka 295. stavka 1. Kaznenog zakona.

Također, Mandatno-imunitetno povjerenstvo je na osnovi Članka 76. stavka 5. Ustava RH i Članka 27. stavka 1., a u svezi Članka 116. Poslovnika Hrvatskog sabora jednoglasno donijelo odluku daje se odobrenje za lišenje slobode i određivanje istražnog zatvora protiv Stjepana Kovača zastupnika u Hrvatskom saboru po zahtjevu Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije organiziranog kriminaliteta broj Kr-Us-49/2021 od 9. rujna 2021. godine upućen putem Državnog odvjetništva RH aktom broj A-296/2021 od 9. rujna 2021. zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem iz Članka 295. stavka 1. Kaznenog zakona.

Obrazloženje. Mandatno-imunitetno povjerenstvo odlučilo je dati odobrenje za pokretanje kaznenog postupka te lišenje slobode, određivanje istražnog zatvora protiv zastupnika u Hrvatskom saboru Stjepana Kovača po zahtjevu Državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela koje je ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih djela i drugih kažnjivih djela kako bi moglo nesmetano obavljati svoju dužnost koja mu je temeljem Ustava RH dana u nadležnost.