Govor

Andrej Plenković

Ja sam uvijek na strani Hrvatske, to je broj jedan. Na strani Hrvatske, Hrvatske, to je dosta važan detalj kad čovjek sjedi na Europskom vijeću da zna u čije ime nastupa i za čije se interese zalaže.

Da vas odmah demantiram ovo Albanije. Prvo, Albanija država članica, to je vrlo važan detalj. Ne, to je jako važno zato što mi ovdje govorimo o uspoređivanju onog postotka koji su pojedine zemlje, nažalost zbog katastrofa koje su imale, dobile kroz Fond solidarnosti EU-a. Albanija je imala donatorsku konferenciju gdje smo i mi dali uplatu da se Albanija obnovi. Ono je sasvim drugi mehanizam plus čini mi se milijardu i 100 milijuna eura, 700 milijuna su bili zajmovi različitog karaktera i to različitih međunarodnih organizacija i država koje veze s EU nemaju pa smo čak u ovom smislu bespovratnih sredstava i tu dobili više od Albanije ali to su detalji o kojima možemo drugi put, ja vam to mogu pojasniti, nemojte uspoređivati Albaniju i Hrvatsku.

Što se tiče Mađarske i Poljske, oni su imali neke svoje razloge, mi nemamo nikakav problem sa vladavinom prava …

…/Upadica predsjednik: Hvala vama./…

… i od početka smo se i kao predsjedavajući zalagali da taj mehanizam bude pravičan, jasan, da svi znamo njegove posljedice.