Govor

Robert Jankovics

Poštovani g. predsjedniče, poštovane kolegice i kolege.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo HS-a na 29. sjednici održanoj 12. rujna 2022. g. razmotrilo je pisani zahtjev zastupnika Vilima Matule od 6. rujna 2022. g. kojim je izvijestio predsjednika HS-a da na temelju čl. 14. st. 1 Zakona o izborima zastupnika u HS stavlja svoj zastupnički mandat u mirovanje sa danom 15. rujna 2022. g. i dopis stranke Možemo!, politička platforma upućen predsjedniku HS-a 6. rujan 2022. g., a kojim se za zamjenicu zastupnika određuje Jelena Miloš.

Vilim Matula izabran je za zastupnika u 10. saziv HS-a kao kandidat s najvećim brojem osvojenih preferencijskih glasova na listi Možemo! politička platforma, Zagreb je naš, Nova ljevica, Radnička fronta, Održivi razvoj Hrvatske-ORAH, Za grad u 2. izbornoj jedinici. Budući da na navedenoj listi u 2. izbornoj jedinici nema neizabranih kandidata prema preferencijalnim glasova iz iste političke stranke kojoj je u trenutku izbora pripadnik, pripada zastupnik koji stavlja mandat u mirovanje, stranka Možemo! je u skladu s odredbama čl. 42 st. 3 Zakona odredila Jelenu Miloš kao zamjenicu zastupnika.

Povjerenstvo je utvrdilo da su ispunjeni zakonom ispunjeni uvjeti za početak mirovanja zastupničkog mandata zastupnika Vilima Matule, kao i uvjeti za početak obnašanja zastupničke dužnosti zastupničke dužnosti njegove zamjenice Jelene Miloš.

Slijedom navedenog, Povjerenstvo na temelju čl. 11, 14 i 42. st. 3 Zakona i čl. 9 st. 2 i 116 Poslovnika HS-a jednoglasno predlaže HS-u donošenje odluke o početku mirovanja zastupničkog mandata zastupnika i početka obnašanja zastupničke dužnosti zamjenice zastupnika.

Dana 15. rujna 2022. g. započinje mirovanje započinje mirovanje zastupničkog mandata zastupnika Vilima Matule. Jelena Miloš zastupničku dužnost zamjenice zastupnika u skladu s odredbom čl. 9 st. 2 Poslovnika HS-a započinje obnašati kada Sabor odlukom utvrdi zakonske pretpostavke za primjenu instituta zamjenjivanja.

Osim ovog Izvješća, ja bih iskoristio priliku s obzirom da imamo i nazočnost javnosti, da pozovem sve političke stranke koje budu u idućem vremenu mijenjale svoje kolege zastupnike, da možda pri donošenju nekih pravno-tehničkih odluka se konzultiraju sa stručnom službom Mandatno-imunitetnog povjerenstva kako bi izbjegli kasnije probleme u preuzimanju zastupničke dužnosti.