Govor

Poštovane zastupnice i poštovani zastupnici. Otvaram 3. sjednicu Hrvatskog sabora i sve vas srdačno pozdravljam na našoj novoj adresi.

Ovdje ćemo raditi sve dok ne bude obnovljena naša saborska zgrada na Trgu sv. Marka, planirana obnova, kao što znadete je otprilike 3 godine, 36 mjeseci.

Prije nego što krenemo dalje s radom, zahvalio bih se svima koji su pomogli da se preselimo u ovaj prostor, zahvalio bih se i Ministarstvu obrane, zahvalio bih se Hrvatskoj vojci na tome što su nam ustupili prostor, na tome što su nam pomogli u preseljenju. Zahvaljujem se isto tako, Tajništvu HS-a, saborskim službama, svima onima koji su dali svoj doprinos kako bi, evo u samo 2 mjeseca ovaj prostor pretvorili u parlament, što zaista nije bilo lako, međutim, čini mi se da je posao dosta uspješno obavljen. Postoji još nešto radova koji će biti gotovi u iduća 2 tjedna, no nadam se da neće utjecati na kvalitetu rada i na osjećaj svih vas koji ste došli u ove nove prostore.

U onoj drugoj zgradi trebat će još 2 tjedna kako bi i drugi kat došao u punu funkciju i molim još za malo strpljenja, a sve eventualne ovaj, probleme ili poteškoće ili bilo što što primijetite, ja vas molim da signalizirate kako bismo onda to isto tako, unaprijedili. Posebno danas pozdravljam s nama i predsjednika Vlade RH g. Andreja Plenkovića, potpredsjednike Vlade i ostale nazočne članice i članove Vlade RH.

Ovom sjednicom započinje naše redovito zasjedanje koje prema odredbama Ustava RH i Poslovnika HS-a započinje 15. rujna i završava 15. prosinca pa vas sada pozivam da na početku zasjedanja odamo počast domovini izvođenjem himne Lijepa naša domovino.

- Izvođenje himne "Lijepa naša domovino" -

Sada vas molim da minutom šutnje odamo počast svim preminulim saborskim zastupnicima, svim hrvatskim braniteljima koji su svoj život dali za domovinu i svima onima koji su ugradili sebe u našu modernu, slobodnu, demokratsku RH.

- Minuta šutnje –

Poštovane zastupnice i zastupnici, zapisnik 2. sjednice HS-a primili ste elektroničkim putem. Ima li primjedbi na zapisnik?

Kako nema primjedbi, utvrđujem da smo usvojili zapisnik 2. sjednice HS-a u predloženom tekstu.

Prelazimo sada na utvrđivanje dnevnog reda sjednice. Uz poziv za sjednicu primili ste i prijedlog dnevnog reda. Konačni prijedlog dnevnog reda dostavljen vam je elektroničkim putem. Naglašavam da su nove točke predložene u konačnom prijedlogu dnevnog reda tiskane debljim slovima. U konačni prijedlog dnevnog reda uvrstio sam 7 novih točaka pod rednim brojevima 1-3 i 7-10.

Kako pisanih prigovora na dnevni red koji sam priložio uz poziv za sjednicu kao ni na točke predložene u konačnom prijedlogu dnevnog reda nije bilo, sukladno Članku 225. Poslovnika dnevni red 3. sjednice smatra se utvrđenim te ga u skladu s Člankom 228. Poslovnika objavljujem.