Govor

Tonči Glavina

Hvala lijepo.

Poštovani zastupniče Bilek, pa evo da krenem odma možda od kraja vašeg pitanja dijela koji se odnosi na kontinentalni turizam, ova Vlada je napravila jedan temeljit i cjelokupni iskorak po pitanju razvoja kontinentalnog turizma, a to je jedan od naših strateških ciljeva našeg turizma.

Naime, u dva mandata ove Vlade cijela turistička reforma koja je provedena u nekoliko koraka bazira se na tome da Hrvatska postane cjelogodišnja turistička destinacija odnosno da postane i ravnomjerno razvijena turistička destinacija. Fokus je naravno u svim našim strateškim planovima i po novom zakonodavnom okviru na razvoju Hrvatske kao održive turističke destinacije, a upravo je razvoj kontinenta i sve aktivnosti koje se provode na razvoju turizma kao cjelogodišnje destinacije najuže vezan za tu temu.

Sukladno tome naš zakonodavni okvir i reforma se počivala na izmjeni cijelog zakonodavnih, svih zakonodavnih akata, al isto tako na značajnim i ulaganjima bez presedana u razvoj kontinentalnog turizma kao što ste sami spomenuli. Pa ću krenuti možda od samog sustava odnosno samih paketa turističkih zakona kojim smo promijenili funkcioniranje odnosno punjenje tzv. Fonda za nerazvijena odnosno manje razvijena turistička područja gdje smo značajno uvećali učetverostručili prihode, dakle sa samim izmjenom tog paketa zakona inicijalno. A zatim kroz proces ulaganja odnosno osiguravanja sredstava financiranja iz europskih fondova, konkretno između ostaloga iz NPOO-a smo osigurali praktički sredstva bez presedana u razvoj kontinenta. I konkretno recimo u nekoliko kategorija turističkih ili posebnih oblika koji upravo generiraju najveće povećanje. Pa ću evo samo krenuti sa činjenicom da smo kroz NPOO uložili preko 262 miliona eura u razvoj novih turističkih proizvoda odnosno nove turističke infrastrukture na području RH od toga 80% tih sredstava upravo ide na razvoj kontinenta.

Imamo tri grupe javne turističke infrastrukture na koju ste se referirali i za koje ste postavili pitanje, dakle imamo posjetiteljsku infrastrukturu, imamo infrastrukturu u funkciji aktivnog odnosno sportskog turizma i imamo zdravstveni turizam. I evo možda da posebno istaknem upravo ovaj zdravstveni turizam odnosno grupu broj tri gdje smo imali kroz NPOO osiguranih 62 miliona eura i imali smo 13 projekata koji su prošli proces evaluacije.

S obzirom da smo kao ministarstvo naravno kao Vlada procijenili da su nam ta ulaganja u zdravstveni turizam jedna od možda strateški najvažnijih, a istodobno smo proveli jednu analizu koju je za nas napravio Ekonomski fakultet, pardon Ekonomski institut u Zagrebu gdje smo došli do zaključaka da naših uloženih 60 i malo više miliona eura ćemo imati generirati ulaganja cjelokupnog sektora preko miljardu i 130 miliona eura onda smo kao Vlada još jedan snažni strateški potez povukli gdje smo osigurali dodatnih 60 miliona eura iz državnog proračuna kako bi financirali sve te projekte. I sada ćemo imati 13 projekata zdravstvenog turizma, to su sve iznimno velike alokacije, dakle od pet ili šest miliona pa sve do 17 miliona eura po prijavitelju, a od tih 13 projekata zdravstvenog turizma njih osam je u ovim kontinentalnim županijama gdje ćemo napravit veliki iskorak tako da se nadam da ćete itekako bit sretni i zadovoljni sa realizacijom tih projekta i razinom turističkog prometa koji nam sad slijedi dakle rast koji nam slijedi u godinama. A već u našem mandatu imamo rast preko 40% rasta turističkog prometa u kontinentu i na kontinentalnim županijama …/Upadica predsjednik: Hvala ministre./…

Hvala.