Govor

Dobro jutro poštovane zastupnice i poštovani zastupnici. Otvaram 2. sjednicu Hrvatskog sabora.

Sve vas srdačno pozdravljam.

Pozdravljam predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, pozdravljam potpredsjednike Vlade i ostale nazočne članice i članove Vlade Republike Hrvatske. Također nakon europskih izbora koji su održani 9. lipnja čestitam pobjednicima, čestitam svima koji su izborili mjesto u Europskom parlamentu, a posebno našim kolegicama i kolegama iz Hrvatskog sabora i svima njima izabranima u Europski parlament želim uspješan rad na dobrobit svih građana i građanki Republike Hrvatske.

Prije nego nastavimo želim vas isto tako izvijestiti da je čovjek koji je jučer izvršio onaj tragičan čin preminuo, pa u ime Hrvatskog sabora njegovoj obitelji želim iskazati sućut.

Poštovane zastupnice i zastupnici zapisnik prve konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora primili ste elektroničkim putem. Ima li primjedbi na zapisnik? Ne. Pa to znači da smo usvojili zapisnik 1. konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora u predloženom tekstu.

Sada prelazimo na utvrđivanje dnevnog reda sjednice.

Uz poziv za sjednicu primili ste i prijedlog dnevnog reda. Konačni prijedlog dnevnog reda dostavljen vam je elektroničkim putem. Naglašavam da su nove točke predložene u konačnom prijedlogu dnevnog reda tiskane debljim slovima. Uvršteno je 6 novih točaka pod rednim brojevima 1, 2, 24, 41, 55 i 56.

Članak 227. Poslovnika određuje da se najprije odlučuje o prijedlogu da se pojedini zakon donese po hitnom postupku sukladno članku 205. Poslovnika sad ćemo odlučiti o prijedlozima zakona za koje predlagatelj predlaže donošenje u hitnom postupku. To su točke prva, deseta, jedanaesta i dvanaesta Konačnog prijedloga dnevnog reda.

Ima li tko od zastupnika primjedbi na primjenu hitnog postupka kod donošenja ovih zakona? Kolegice Lugarić, izvolite.