Govor

Poštovane dame i gospodo.

Sukladno članku 4. stavku 2. Poslovnika Hrvatskog sabora, pripala mi je dužnost i čast otvoriti 1. konstituirajuću sjednicu 11. saziva Hrvatskog sabora. Sve vas srdačno pozdravljam i čestitam zastupnicama i zastupnicima na izboru u Hrvatski sabor.

Posebno pozdravljam predsjednika Vlade i mandatara Andreja Plenkovića te članice i članove Vlade /Pljesak/, predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića /Pljesak/, predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića /Pljesak/.

Posebno pozdravljam bivše predsjednike Republike Stjepana Mesića, Ivu Josipovića i Kolindu Grabar Kitarović /Pljesak/, bivše predsjednike Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, Luku Bebića i Josipa Leku /Pljesak/, bivše predsjednike Vlade Franju Gregurića, Zlatka Metešu i Jadranku Kosor /Pljesak/, ostale visoke državne dužnosnike, potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu te predstavnike vojno-sigurnosnih institucija.

Pozdravljam i doajena Diplomatskog zbora preuzvišenog apostolskog nuncija u RH monsinjora Giorgia Lingua /Pljesak/, pozdravljam predstavnike crkvi vjerskih zajednica /Pljesak/, pozdravljam predstavnike Retorskog zbora, kulturnih i znanstvenih institucija /Pljesak/, pozdravljam i predstavnike poslodavaca, sindikata i komora te sve ostale uzvanike i predstavnike medija /Pljesak/.

Dame i gospodo na temelju odredbe čl. 98. Ustava RH, te čl. 5., 6. i 80. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, predsjednik Republike donio je odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koji su održani u srijedu 17. travnja 2024. godine. Izbori na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH održani su u utorak 16. travnja i srijedu 17. travnja 2024. godine. Izbori su ponovljeni na dva izborna mjesta i to 21. travnja 2024. godine. Državno izborno povjerenstvo 29. travnja 2024. godine objavilo je službene rezultate izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Predsjednik RH na temelju čl. 98. i čl. 74. Ustava RH sazvao je Hrvatski sabor na prvo zasjedanje. Izvješćujem vas da su prema izvješću DIP-a od 29. travnja 2024. godine u Hrvatski sabor izabrani 151 zastupnica i zastupnik.