Govor

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče Vlade i članovi Vlade RH, poštovani predsjedniče Ustavnog suda, poštovani predsjedniče Vrhovnog suda, poštovane dame i gospodo uzvanici, poštovane kolegice i kolege, sve vas srdačno pozdravljam. Prije svega želim svim novoizabranim zastupnicama i zastupnicima čestitati na izboru u Hrvatski sabor.

Danas mi je dopala posebna čast da u ime predlagatelja obrazložim prijedlog da se za predsjednika Hrvatskog sabora izabere gospodin Gordan Jandroković. Prijedlog je podnijelo 79 zastupnika u HS-u.

Gospodin Jandroković kolega je sa preko 21 godinom iskustva u visokoj politici tijekom kojeg je obnašao različite dužnosti. 2003.g. prvi put je izabran za zastupnika u HS-u, a ovog travnja naši su mu građani dali povjerenje po sedmi put.

U vrijeme kada je Hrvatska ušla u NATO bio je ministar vanjskih poslova i europskih integracija, isto tako bio je i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija kada je Hrvatska završila pregovore za ulazak u punopravno članstvo EU.

2016.g. postao je potpredsjednik Sabora, a u svibnju sljedeće 2017.g. i njegov predsjednik. Kada je na tu dužnost izabran u 10. sazivu u srpnju 2020., postao je prvi predsjednik HS-a od 1990.g. koji je na tu dužnost izabran dva put. U oba navrata obnašao je uspješno, časno i izuzetno odgovorno, nemam nimalo dvojbi da će tako biti i ovaj, rekao bih povijesni treći put.

Poštovani kolegice i kolege, 11. saziv Hrvatskog sabora djelovat će u iznimno zahtjevnim globalnim okolnostima. Siguran sam da će promišljenim i kvalitetno usmjerenim javnim politikama nova vlada RH znati odgovoriti na sve buduće krize i iskušenja. U HS-u pak da u sljedeće 4 godine kroz dobre i argumentirane rasprave donosi zakone koji će uistinu biti po mjeri hrvatskog čovjeka i štititi njegov interes i interes hrvatske države. Kao zastupnici u HS-u pozvani smo tome pristupiti uvijek s primjerom ozbiljnošću i odgovornošću jer tako pridonosimo stabilnosti države i njenih institucija.

Posebno važnu ulogu u tom sveukupnom procesu ima upravo predsjednik HS-a. Stoga vas sada, poštovane kolegice i kolege, pozivam da i po treći put podržimo izbor g. Gordana Jandrokovića za predsjednika HS-a. Hvala vam.