Govor

Dalija Orešković

Tražim stanku u ime našeg kluba u trajanju od 10 minuta radi konzultacija. Premijeru, još od podnošenja vašeg izvješća o radu Vladu mislim da dugujete ispriku HS-u i svim hrvatskim građanima jer ste uzurpirali prava koje, koje u ovom domu nemate.

Izvješće koje ćete braniti danas, također, pokazuje jednu drugu vrstu uzurpacije, uzurpacije ovlasti, sudjelovanja u vanjskoj politici koju nemate, po Ustavu biste trebali te ovlasti dijeliti sa predsjednikom države. Uporno ukazujem svaki puta kada raspravljamo o ovim izvješćima da ne postoji sukreirana vanjska politika, svaki puta HS na takve tvrdnje okreće glavu na drugu stranu, kako bi sakrio svoju vlastitu nemoć da na institucionalnoj razini sredi ovu državu kako treba.

Tu istu nemoć HS pokazuje kada je riječ o radu drugih institucija, poput USKOK-a i DORH-a jer da su te institucije radile svoj posao kako treba, tada Andrej Plenković danas ne bi niti bio ovdje da nam predstavlja ovo izvješće jer bi davnih dana zbog slučaja Agrokor, zbog slučaja Borg, zbog načina kako se tada ponijela njegova vlada bio vrlo vjerojatno iza rešetaka. To je ogroman problem, ogroman problem jer upravo takav premijer, kada predstavlja državu u EU i u svijetu, šalje sliku da je Hrvatska jedna duboko zarobljene, duboko korumpirana zemlja.

Kada danas u Saboru premijer kaže da su postupci protiv drugih ministara dokaz da su nam institucije neovisne, tada premijer laže jer mu je manji problem to što se dira nekakvu Josipu Rimac, nekakvog Lovru Kuščevića, koje smo svi i zaboravili, premijeru je jedino bitno da se ne dira u njega i zato onaj AP iz spisa treba biti …

.../Upadica: Kolegice Orešković… /... eliminiran.