Govor

Poštovane zastupnice i zastupnici zapisnik 19. i 20. sjednice Hrvatskog sabora primili ste elektroničkim putem. Ima li primjedbi na zapisnike? Ako nema utvrđujem da smo usvojili zapisnike 19. i 20. sjednice Hrvatskog sabora u predloženom tekstu.

Prelazimo sada na utvrđivanja dnevnog reda sjednice. Uz poziv za sjednicu primili ste i prijedlog dnevnog reda. Konačni prijedlog dnevnog reda dostavljen vam je elektroničkim putem. Naglašavam da su nove točke predlože u konačnom prijedlogu dnevnog reda tiskane debljim slovima.

U konačni prijedlog dnevnog reda uvrstio sam 9 novih točaka pod rednim brojevima 1., 7., 14. do 16., 29. te 40. do 42. te točke nije sadržavao prijedlog dnevnog reda koji ste primili uz poziv.

Članak 227. Poslovnika određuje da se najprije odlučuje o prijedlogu da se pojedini zakon donese po hitnom postupku. Sukladno Članku 205. Poslovnika sad ćemo odlučiti o prijedlozima zakona za koje predlagatelj predlaže donošenje u hitnom postupku.

To su točke prva i druga konačnog prijedloga zakona, Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona u službi u Oružanim snagama RH s konačnim prijedlogom zakona, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. broj 614 i drugo Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o osobnoj iskaznici s konačnim prijedlogom zakona, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. broj 611.

Ima li tko od zastupnika primjedbu na primjenu hitnog postupka kod donošenja ovih zakona? Nema, stoga utvrđujem da je prihvaćen prijedlog za provođenje hitnog postupka sukladno Članku 205. Poslovnika.

Zastupnica Karolina Vidović Krišto podnijela je pisani prigovor na predloženi dnevni red kojim traži izmjenu redoslijeda točaka dnevnog reda i to tako da 180.-ta točka postane prva točka dnevnog reda. Navedena točka uvrštena je i u dnevni red koji samo predložio uz poziv za sjednicu kao i u konačni prijedlog reda, a o dinamici rasprave i redoslijedu točaka odlučuje predsjednik Hrvatskog sabora te to nije i ne može biti predmet prigovora. Budući da je predloženi dnevni red u skladu s Poslovnikom prigovor zastupnice nije osnovan, a ona može prikupiti 30 potpisa za raspravu.

Izvolite kolegice Vidović Krišto.